Αυτοματισμοί Κτιρίων – Έξυπνο Σπίτι

smart-home

Με τον όρο «Έξυπνο Κτίριο» εννοούμε τους αυτοματισμούς σε οικιακό ή επαγγελματικό επίπεδο που επιτρέπουν τον συντονισμένο έλεγχο και την προγραμματισμένη λειτουργία των συστημάτων φωτισμού, θέρμανσης, κλιματισμού, εξαερισμού, ασφαλείας καθώς επίσης και όλων των υπόλοιπων ηλεκτρικών συσκευών του κτιρίου.

Ένα σύστημα αυτοματισμού συμπεριλαμβάνει συνήθως αισθητήρες και διακόπτες που συνδέονται με την κεντρική μονάδα ελέγχου του κτιρίου, τον «εγκέφαλο» δηλαδή ουσιαστικά του συστήματος το οποίο επεξεργάζεται όλες τις παραμέτρους και δίνει τις αντίστοιχες εντολές στα επιμέρους στοιχεία. Η κεντρική μονάδα αυτή μονάδα ελέγχεται στις περισσότερες περιπτώσεις και απευθείας από τους χρήστες του «Έξυπνου Κτιρίου», είτε έχοντας άμεση επαφή με την μονάδα είτε μέσω απομακρυσμένης πρόσβασης χρησιμοποιώντας έναν υπολογιστή, tablet ή κινητό τηλέφωνο.

Παράλληλα, ιδιαίτερα χρήσιμη είναι η δυνατότητα δημιουργίας διάφορων σεναρίων λειτουργίας. Ανάλογα με τα σήματα των αισθητήρων και χρησιμοποιώντας τη «νοημοσύνη» που διαθέτει το σύστημα έξυπνου κτιρίου, μπορούν να αυτοματοποιηθούν μια σειρά από λειτουργίες  που είναι βαρετές ή αρκετά χρονοβόρες, διευκολύνοντας έτσι την καθημερινότητα των χρηστών του κτιρίου και συμβάλλοντας παράλληλα στην επίτευξη εξοικονόμησης ενέργειας.

Μερικά ενδεικτικά συστήματα αυτοματισμού σε ένα έξυπνο κτίριο είναι:

Φωτισμός:

  • Συντονισμένη λειτουργία ενός φωτιστικού σώματος ή περισσοτέρων (π.χ αυτόματο άνοιγμα των φώτιστικών του διαδρόμου καθώς περνάτε)
  • Ρύθμιση της έντασης κάθε φωτιστικού σημείου σε οποιονδήποτε χώρο του σπιτιού

Ρόλερ σκίασης/Τέντες:

  • Αντικατάσταση των κλασσικών χειροκίνητων σκίαστρων με ηλεκτρικά που θα παρέχουν τη δυνατότητα ελέγχου από το Σύστημα Αυτοματισμού.
  • Αυτόματο ανέβασμα/κατέβασμα των τεντών/σκιάστρων του κτιρίου ανάλογα με τις συνθήκες ηλιοφάνειας που επικρατούν.

Κλιματισμός/Θέρμανση/Εξαερισμός:

  • Εξοικονόμηση ενέργειας με αυτόματη ρύθμιση του θερμοστάτη ανάλογα με τις εξωτερικές συνθήκες και την ύπαρξη ατόμων στο θερμαινόμενο χώρο
  • Έλεγχος κλιματισμού και θέρμανσης από απόσταση (π.χ. ανοίξτε το καλοριφέρ ή το a/c λίγη ώρα πριν φτάσετε στο κτίριο έτσι ώστε να έχει ήδη τις ιδανικές συνθήκες όταν φτάσετε)

Συστήματα Ασφαλείας:

  • Το σύστημα ασφαλείας μπορεί να ενσωματωθεί στο συνολικό σύστημα αυτοματισμού του κτιρίου, προσφέροντας επιπλέον λειτουργίες και δυνατότητες (άνοιγμα όλων των φωτιστικών σημείων, κλείδωμα γκαραζόπορτας κλπ. σε περίπτωση ενεργοποίησης του συναγερμού).
  • Ενεργοποίηση συστήματος συναγερμού, σβήσιμο φώτων και λοιπών ηλεκτρικών συσκευών (κουζίνα, θερμοσίφωνα), άνοιγμα γκαραζόπορτας κλπ. με ένα μόνο πλήκτρο, σε περίπτωση που φεύγετε από το σπίτι ή κατά τις νυχτερινές ώρες.
  • Απομακρυσμένη παρακολούθηση του κτιρίου μέσω καμερών και ορισμός αυτοματοποιημένων λειτουργιών (αποστολή φωτογραφίας στο email σε περίπτωση ανίχνευσης κίνησης στον υπό παρακολούθηση χώρο)

Η τεχνική εταιρία Ι. Κονταράτος & ΣΙΑ Ε.Ε. διαθέτει μεγάλη εμπειρία και εξειδικευμένο προσωπικό σε μία σειρά από διαφορετικά πρωτόκολλα συστημάτων αυτοματισμού. Μπορούμε να προσαρμόσουμε τις λειτουργίες που θέλετε στο δικό σας Έξυπνο Κτίριο, εξασφαλίζοντας σας τις επιθυμητές συνθήκες άνεσης και ευκολίας.