Ηλιοθερμικά Συστήματα

 

Με τον όρο ηλιοθερμία εννοούμε την διαδικασία κατά την οποία η ηλιακή ενέργεια μετατρέπεται σε θερμότητα. Με την χρήση ενός ηλιακού θερμοσίφωνα, η παραγόμενη θερμότητα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θέρμανση του ζεστού νερού χρήσης.

Ο ηλιακός θερμοσίφωνας αποτελείται από 3 κύρια μέρη: τους ηλιακούς συλλέκτες (επίπεδης επιφάνειας ή κενού), το δοχείο αποθήκευσης ζεστού νερού και έναν ελεγκτή που ελέγχει ανά τακτά χρονικά διαστήματα τη θερμοκρασία στο δοχείο θέρμανσης και προσαρμόζει την λειτουργία του κυκλοφορητή ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν. Είναι επίσης εξοπλισμένος με ηλεκτρική αντίσταση με θερμοστάτη για ζεστό νερό ακόμα και σε περίπτωση συννεφιάς.

Η εγκατάσταση ενός ηλιοθερμικού συστήματος συμβάλλει σημαντικά στην εξοικονόμηση ενέργειας λόγω της μείωσης της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας ή ορυκτών καυσίμων. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το σχετικά χαμηλό κόστος εγκατάστασης (1000-1500 ευρώ), μπορεί να οδηγήσει (ανάλογα με την εγκατάσταση) σε απόσβεση του κόστους μέσα σε διάστημα 3-6 ετών. Παράλληλα, η εγκατάσταση ενός ηλιακού θερμοσίφωνα παίζει σημαντικό ρόλο στην γενικότερη ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου σας και τη βελτίωση της ενεργειακής κατάταξης του.