Η εγκατάσταση συστημάτων Θέρμανσης, Κλιματισμού και Εξαερισμού αποσκοπεί στην επίτευξη θερμικής άνεσης και επιθυμητής ποιότητας αέρα σε ένα κτίριο. Η επιλογή των κατάλληλων συστημάτων είναι ιδιαίτερα σημαντική, αφού επηρεάζει άμεσα την υγεία, ποιότητα ζωής, άνεση και παραγωγικότητα των ανθρώπων που διαμένουν ή εργάζονται στους χώρους του κτιρίου. Παράλληλα, η λειτουργία των συστημάτων αυτών παίζει καθοριστικό ρόλο στο ενεργειακό κόστος και το κόστος συντήρησης του κτιρίου.

To Τεχνικό Γραφείο Ιάκωβος Ν. Κονταράτος δραστηριοποιείται στον σχεδιασμό, μελέτη, εγκατάσταση και συντήρηση μιας ευρείας γκάμας συστημάτων ψύξης, θέρμανσης και εξαερισμού. Συνεργαζόμαστε με τους κορυφαίους οίκους κλιματισμού, παρέχοντας σας προηγμένης τεχνολογίας συστήματα που εξασφαλίζουν ιδανική θερμοκρασία και ισορροπημένη ατμόσφαιρα στον προσωπικό ή επαγγελματικό σας χώρο.

Τα κυριότερα συστήματα θέρμανσης & ψύξης αναλύονται παρακάτω:
Συμβατικοί λέβητες πετρελαίου

Τα συστήματα θέρμανσης με πετρέλαιο αποτελούσαν για αρκετά χρόνια τη συχνότερη επιλογή συστημάτων θέρμανσης, κυρίως λόγω του χαμηλού κόστους του πετρελαίου και της απουσίας άλλων τεχνολογικά αξιόπιστων και οικονομικά προσιτών προτάσεων. Παρ’ όλα αυτά, η συνεχιζόμενη αύξηση της τιμής του πετρελαίου και η ανησυχία για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που αυτό προκαλεί, σε συνδυασμό με την εμφάνιση νέων οικονομικότερων και αξιόπιστων επιλογών, έχουν μειώσει αρκετά πλέον την χρήση τους σε νέες κτιριακές εγκαταστάσεις.

Το κόστος αγοράς και εγκατάστασης κρίνεται μέτριο σε σχέση με τα υπόλοιπα συστήματα. Όσον αφορά στο κόστος συντήρησης, απαιτείται η ετήσια συντήρηση του καυστήρα και ο καθαρισμός του λέβητα προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι βλάβες και να ανέβει το προσδόκιμο ζωής τους.

Αντλίες θερμότητας

Οι αντλίες θερμότητας είναι ένα σχετικά καινούριο σύστημα ψύξης/θέρμανσης που χρησιμοποιεί είτε τη θερμοκρασία του αέρα (αντλία αέρα/νερού) είτε του εδάφους (γεωθερμική αντλία) για την μεταφορά της θερμότητας, απαιτώντας με αυτόν τον τρόπο μόνο ένα μικρό ποσό ρεύματος για τη λειτουργίας τους.

Έχουν ιδιαίτερα υψηλό αρχικό κόστος εγκατάστασης, το οποίο μοιάζει αποτρεπτικό. Παρ’ όλα αυτά, το χαμηλό κόστος λειτουργίας εξασφαλίζει εξοικονόμηση χρημάτων που μπορεί να ξεπεράσει το 60% σε σχέση με τα συμβατικά συστήματα πετρελαίου, οδηγώντας έτσι στην ταχύτατη απόσβεση του αρχικού κόστους εγκατάστασης μέσα σε διάστημα μερικών ετών.

Σύστημα θέρμανσης με πέλλετ

Τα συστήματα θέρμανσης με pellet αποτελούνται είτε από σόμπες/τζάκια είτε από ειδικό καυστήρα που παρέχει τη δυνατότητα σύνδεσης με το δίκτυο σωμάτων θέρμανσης του κτιρίου. Το κόστος αγοράς και εγκατάστασης δεν είναι ιδιαίτερα υψηλό και η μειωμένη τιμή του pellet μπορεί να προσφέρει εξοικονόμηση μέχρι και 50% σε σχέση με την θέρμανση με πετρέλαιο. Η συντήρησή τους, ωστόσο, είναι αρκετά δαπανηρή, ενώ η καύση του pellet επιβαρύνει το περιβάλλον.

Συστήματα υποδαπέδιας θέρμανσης

Τα συστήματα υποδαπέδιας θέρμανσης αποτελούνται από ένα πυκνό δίκτυο σωληνώσεων στο οποίο κυκλοφορεί ζεστό νερό θερμοκρασίας 35-45°C. Η μετάδοση της θερμότητας γίνεται μέσω ακτινοβολίας από το δάπεδο προς το θερμαινόμενο χώρο, επιτυγχάνοντας ομοιόμορφη θέρμανση σε όλο τον χώρο. Ταυτόχρονα, έχουν αρκετά χαμηλότερο κόστος λειτουργίας σε σχέση με τα σώματα πετρελαίου. Αντίθετα, το αρχικό κόστος εγκατάστασης είναι αρκετά μεγαλύτερο σε σχέση με το πετρέλαιο. Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι είναι ένα σύστημα μεγάλης αδράνειας, ανταποκρινόμενο πολύ αργά στις διάφορες μεταβολές της λειτουργίας του, γεγονός που το καθιστά κατάλληλο μόνο για χώρους όπου απαιτείται συνεχής θέρμανση.

Θερμοσυσσωρευτές

Οι θερμοσυσσωρευτές αποτελούν μία αξιόπιστη λύση θέρμανσης με μακρόχρονη παρουσία στην Ελλάδα που άρχισαν όμως να γίνονται αρκετά δημοφιλή τα τελευταία χρόνια, λόγω της αύξησης της τιμής του πετρελαίου. Το ελάχιστα υψηλότερο αρχικό κόστος εγκατάστασης σε σχέση με το λέβητα πετρελαίου αντισταθμίζεται από ένα μικρότερο κόστος λειτουργίας, αν συνδυαστεί με την κατανάλωση νυχτερινού ρεύματος. Στην περίπτωση αυτή, οι θερμοσυσσωρευτές αποθηκεύουν την θερμική ενέργεια κατά τη διάρκεια της νύχτας και την αποδίδουν σε θερμότητα καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου.

Κλιματιστικά

Τα κλιματιστικά αποτελούν μία οικονομικά προσιτή και εύκολη λύση κυρίως ψύξης και, δευτερευόντως, θέρμανσης. Έχουν σχετικά χαμηλό κόστος αγοράς, καθώς επίσης και λειτουργίας στην περίπτωση χρήσης κλιματιστικών τεχνολογίας inverter. Παρ’ όλα αυτά, τα κλιματιστικά συστήματα θερμαίνουν απευθείας τον αέρα, οδηγώντας σε γρήγορη απώλεια της θερμότητας και μείωση της επιθυμητής υγρασίας από το χώρο, ενώ η λειτουργία τους συνοδεύεται επίσης από κάποιο θόρυβο.

Επικοινωνήστε μαζί μας για να σας προτείνουμε τις καλύτερες λύσεις για θέρμανση, κλιματισμό και εξαερισμό προσαρμοσμένες στον δικό σας χώρο.

bio
design
pools

Η δική σας, μοναδικού σχεδιασμού, 100% οικολογική, φυσική πισίνα τύπου λίμνης!
Μάθετε περισσότερα: